Fotografie: Alaa Minawi door Oh Beautiful World

In residentie bij Het Huis

Stel je voor; een plek midden in de stad met vrije ruimte om te maken, leren, samenwerken en ontdekken. Een plek waar jij als creatieve maker het beste uit jezelf kan halen en waar je een gelijkgestemde community vindt. Met een heerlijke binnentuin, een café met de beste koffie en een eigen werkruimte. Sounds too good to be true? Lees hieronder verder en ontdek wat Het Huis voor jou als maker kan betekenen ↓

Onderzoek, ontwikkeling en experiment
Het Huis Utrecht biedt residenties aan waarbij makers werkruimte tot hun beschikking krijgen voor onderzoek, ontwikkeling en experiment. Hierbij hoort begeleiding op zowel artistiek als zakelijk vlak. Het doel van onze residenties is de ontwikkeling van de artistieke praktijk van makers te bevorderen. En het bijzondere aan onze residentie is; er is geen productieverplichting. Wij waarderen jouw groeiproces, ook als dit niet direct tot presenteerbaar resultaat leidt.

Soorten residenties
We bieden jaarlijks circa 30 makers een residentie aan, vaak in groepen van drie of vier makers tegelijk. We maken hierbij onderscheid tussen een small (1 week), medium (2 weken) of large residentie (4 weken). De residenties vinden plaats bij Het Huis Utrecht.

Voor wie zijn onze residenties bedoeld?*
Met residenties bij Het Huis richten we ons op podiumkunstenaars die maatschappijkritisch zijn en/of zich bezighouden met actuele thema’s en nieuw werk willen ontwikkelen. Makers die zich niet laten beperken door de muren van het theater en de kaders van disciplines. Deelnemers zijn startende tot mid-career makers en maakpraktijken die onvoldoende ondersteuning ontvangen, waaronder alumni en studenten van kunstvakopleidingen en anders geschoolde (autodidacte) makers.

Wat we jou bieden:
• Eigen studioruimte (24/7 toegang)
• Technische faciliteiten
• Procesbegeleiding
• Programma met ontmoeting, presentatie en (zelf)reflectie
• Weekvergoeding voor levensonderhoud
• Werkbudget
• Eventuele reiskostenvergoeding

Onze werkwijze: community learning
Wij geloven in de kracht van het collectief. Daarom brengen we jou als maker in contact met andere makers waar je gegarandeerd iets van kan leren. De setting is wederkerig, dat betekent dus dat je als maker niet alleen komt halen, maar ook komt brengen. We stimuleren je om ook te leren met onze extended community: mogelijkmakers (zakelijk leiders en creatief producenten), publiek en partners.

Hoe kom ik in aanmerking voor een residentie?
Er zijn twee manieren om aan het residenties van Het Huis deel te nemen, namelijk via een open call (tweemaal per jaar) of op uitnodiging door het hoofd artistiek programma. Residenten worden geselecteerd in samenspraak met de programmamaker en eventueel oud-residenten. Hou onze website en socials in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de open calls.

*Het Huis wil er nadrukkelijk zijn voor makers die nog onvoldoende ondersteuning ontvangen. We bieden in ons residentieprogramma geen ruimte aan: gevestigde podiumkunstenaars, bewerkingen van klassieke of bestaande stukken, klassiek teksttheater, kleinkunst en muziek- of jeugdtheater.