31 januari t/m 26 februari 2023
beweging

Deze maand nemen Jorgos Dimitrakis, Aina Roca, Lux Sauer, Utopia Syndicate (Madison Jolliffe en Tery Žeželj), Jordan Achiano en Connor Shumacher de studio’s en zalen van ons Huis over. Elke residentie-periode stellen we een groep makers samen op thema of specialisme. Dit keer is dat beweging!

In ons café exposeren we de hele maand architectonisch werk van resident Aina Roca. Lux Sauer deelt in ons programma  op 23 februari meer over zijn onderzoek en creatieve proces. Volg @hethuisutrecht om een inkijk te krijgen in de verschillende onderzoekers en makers. 

Verdiep je hieronder in de onderzoeken en makers. 

Utopia Syndicate

Utopia Syndicate ken je misschien nog van de vorige editie van Club Huis; met twee installaties daagden ze op een speelse manier het publiek uit om visies te vormen over hoe een betere toekomst naar het heden kan komen. 
Tijdens hun residentie speculeren ze over de toekomst. Ze verdiepen zich  door het schrijven van scenario’s en het creëren van spel-ervaringen. Met fysieke materialen schetsen ze hun ideale samenleving (een Utopia!). 

Jordan Achiano

In Jordan’s residentie bij Het Huis creëert hij een oase waarin hij ongelimiteerd kan zijn wie hij is. Als danser en choreograaf wil hij bij verschillende ‘staten van zijn’ komen, en hierop voortborduren. Door te focussen op zijn zintuigen blijft hij uit zijn hoofd en keert hij in zijn lijf. Hij gebruikt beweging als taal, om te helen en om met publiek te communiceren en saamhorigheid te creëren. 

 

Jorgos Dimitrakis

Jorgos is danser en werkt sinds 2 jaar als videograaf. Misschien ken je hem nog van zijn winterresidentie of van de  toffe video’s die hij over eerdere residenten maakte voor ons?  Met zijn liefde voor zowel dans als  film, neemt hij dit jaar de tijd om te onderzoeken hoe hij deze twee richtingen kan combineren in één korte film. Het Huis is zijn eerste ‘stop’ in dit onderzoek! 

Jorgos gaat aan de slag met het concept, het verhaal, de karakters maar ook de productionele aspecten van het maken van een film.

Aina Roca

Tijdens haar residentie borduurt Aina voort op haar zomerresidentie van afgelopen jaar. Ze onderzocht de ruimte van Studio 1 uitvoerig en maakte er een maquette van. Nu onderzoekt ze de rol van de maquette als  performer. Ze gebruikt de studio als start voor een verhaal. Dit doet ze door toeschouwers uit te nodigen en deze met elkaar, de ruimte en de maquette, te verbinden. Door te experimenteren met publiek creëert ze een verhaal in het werk.

Lux Sauer

Lux onderzoekt wat het betekent om trans te zijn. Voor dit onderzoek veranderd hij zichzelf in een tijger; hij vertaalt het proces van de transitie naar een dierenlichaam. Hoe benader je een tijger? Wat brengen verschillende ‘lagen’ van de tijger, zoals de huid, spierweefsel of bottenstructuur aan observaties en energie?Hoe verandert je lichaam als je een tijger wordt? 

Altijd al dicht op de huid van een maakproces willen zitten? Of interesse in wat artistiek onderzoek nu eigenlijk is? Op 23 februari ontdek je de ideeënwereld van Lux, die aan nieuw werk ten grondslag ligt. Je krijgt een inkijk in het creatieproces en je maakt mee door deel te nemen aan een collectieve feedback sessie!

Connor Schumacher

Na zijn eerdere residentie is Connor terug in Het Huis om te reflecteren op vorige projecten en zijn werk. Hij neemt twee weken de tijd en ruimte om te draaien, bewegen, verwerken en na te denken over de toekomst. Zo maakt hij van de zelfreflectie een case study op zich!

“I’m looking for the necessary conditions for collaboration. That can be an excel sheet of rules, or a really long hug”. - Connor Schumacher

Meer over de makers

Utopia Syndicate creëert graag ervaringen; ze experimenteren, werken graag en veel met mensen en maken interactieve, immersieve performances. Het collectief bestaat uit Madison Jolliffe en Tery Žeželj. Samen onderzoeken en creëeren ze processen, die hoop en sociale en politieke verandering faciliteren door radicale verbeelding.

Na verschillende creatieve opleidingen aan onder andere de Theaterschool, Luca Marthas en de Amsterdam Hogeschool voor de Kunsten, reisde Jordan Achiano de wereld over als danser. Later is hij zijn carriére als choreograaf gestart voor artiesten als Awkwasi en Beau Nox; in combinatie met vele andere projecten met verschillende makers.

Aina Roca studeerde af als architect aan de Universitat de Girona en als scenograaf bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Haar werk is een kruising tussen architectuur en visuele kunst, performatieve installaties en research. Als freelancer werkt ze samen met architectenstudio’s, geeft ze les en is ze daarbij mede-oprichter van multidisciplinair collectief Ellipsis.

Café expo

In ons café exposeren we deze hele maand architectonisch werk van resident Aina Roca.

Open: ma t/m vr, tussen 09:00-17:00u.
Café expo