Het Huis Utrecht

Het Huis Utrecht, huis voor makers

Het Huis Utrecht is dé ontwikkelplek voor podiumkunstenaars die maatschappijkritisch zijn en/of zich bezighouden met urgente en actuele thema’s. Voor makers met nieuwe ideeën over gelijkheid, gelijkwaardigheid, het individu en het collectief. Makers die ons met hun werk inspireren tot nieuwe oplossingen, denkbeelden en overtuigingen.

Het Huis biedt ruimte voor onderzoek, ontwikkeling en experiment. Zonder productiedwang. We bieden begeleiding aan op zowel artistiek en zakelijk vlak. Deze begeleiding is vraaggericht en krijgt vorm binnen een learning community; een inclusieve omgeving waarin makers met en van elkaar kunnen leren. We willen er dan ook nadrukkelijk zijn voor makers en maakpraktijken die nog onvoldoende ondersteuning ontvangen. Hiermee vervullen we een grote behoefte van makers en nemen we een unieke positie in het (Utrechtse) ecosysteem in.

We bieden doorlopend programma’s aan bestaande uit residenties, workshops, talkshows en presentaties. Voor makers, mogelijkmakers (zakelijk leiders en creatief producenten), publiek en partners. Hierbij werken we intensief samen met talentontwikkelingsorganisaties, podia, festivals, onderwijsinstellingen en grassroots organisaties. Ook stellen we als ondernemende instelling ons huis open voor zakelijke verhuur en is iedereen welkom in ons café met stadstuin.

Onze missie is het creëren van toekomstbestendige maakpraktijken en vrije ontwikkelruimte voor makers. Door in deze makers te investeren, investeert Het Huis in de toekomst van de podiumkunsten.

Het Huis Utrecht komt voort uit Huis a/d Werf en bestaat sinds 1 januari 2013 in haar huidige vorm. Het Huis Utrecht is lid van de Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten (NAPK). 

 

Beleidsplan 2021-2024

De commissie roemt onze organisatie "als aanjager van talentvolle makers en nieuwe ontwikkelingen met een helder profiel van de beoogde makers (…)."

Lees ons beleidsplan hier