Erik van de Wijdeven © Christie Bitar
2 t/m 13 februari 2022

Hoe vertaal ik de impact van trauma op lichaam en geest?

Scenograaf en performer Erik van de Wijdeven werkt tijdens zijn residentie aan solovoorstelling ‘Incubate’; een installatie-performance over de impact van traumatische ervaringen op het lichaam. 

onderzoek

Er wordt vandaag de dag veel onderzoek gedaan naar de impact van trauma op de ontwikkeling van lichaam en geest. Hieruit blijkt dat ons brein en zenuwstelsel op ingrijpende wijze kunnen worden ‘geherprogrammeerd’ door traumatische ervaringen, maar ook dat ons lichaam allerlei mogelijkheden in zich draagt om deze programmeringen of ‘imprints’ (grotendeels) ongedaan te maken. Naast deze meer wetenschappelijke inzichten, neemt Erik voor dit creatieproces zijn eigen vroeggeboorte als vertrekpunt, en zijn persoonlijke zoektocht naar de effecten en invloed hiervan op zijn volwassen leven.

Tijdens de residentie

Erik: 'Ik wil vooral onderzoeken hoe ik als 'performend lichaam' deze thematiek kan vertalen. Ik focus mij op het deconstrueren en integreren van tekst, stem(werk) en beweging, en hoe ik dit materiaal kan implementeren in een lichtinstallatie die ik ontworpen heb. Uiteindelijk hoop ik een indringende kijkervaring te creëren waarin je als toeschouwer mee afdaalt in een vervreemdend maar poëtisch theatraal universum. Een ontregelend, ritualistisch (weder)geboorteproces geschapen vanuit een urgente verwondering over het hebben van een lichaam en de betekenis van slachtofferschap.'

 
In 2013 studeerde Erik van de Wijdeven af aan de Design Academy (man & wellbeing). In 2014 begon hij zijn studie aan de Theateracademie Maastricht (performance).

Meer over Erik

Recent werk: ’The Great Conversation’ - gemaakt en getoond op over het IJ festival 2021 • ‘Oracles’ - ism Annaluka da Silva, 2018.
Meer werk o.a als performer en scenograaf/lichtontwerper:

Bekijk je hier