NEXUS TURNING THE HOUSE
Installatie White Noise van Tamar Blom ┬ę Melle Meivogel

NEXUS TURNING THE HOUSE

We gaan het weer doen! De gezamenlijke serie 'Kikker x Het Huis Utrecht'. Een podium voor performatieve installaties; cross-over werk op het snijvlak van beeldende kunst, technologie en theater. Programma dat eerder geen podium vond in onze stad. Deze editie neemt Platform Nexus, een groep jonge podiumkunstenaars die ruimte met elkaar delen en maken, Het Huis over in NEXUS TURNING THE HOUSE. 

Op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juni dompel je je onder in een expositie van zeven verschillende werken van vier makers: ZOG - Karlijn Hamer, bones - Goda ┼Żukauskait─Ś, White Noise, Apocalypse en The Descent -Tamar Blom, Shaping senses en Softly open our mouths in the cold - Rachel Schuit.

Let op: White Noise,  Apocalyps en Shaping Senses zijn één-op-één ervaringen. Kies bij de kassa één van de drie installaties die je graag mee wil maken. Zo zorgen we ervoor dat iedere bezoeker uit kan kijken naar een bijzondere een-op-een ervaring. Kom op tijd, want vol=vol!

White Noise - Tamar Blom
De data en impulsen die dagelijks door de ether en de lucht op ons komen afgevlogen zien we niet, maar laten we wel binnenkomen. Hoe zou het eruit zien, als het tastbaar werd?

Apocalypse - Tamar Blom
In dit werk onderzoekt Tamar onze relatie met het oeroude idee van een apocalyps; wat zijn de vragen die ons bezighouden en angst inboezemen voor een catastrofaal einde.

The Descent - Tamar Blom
Een performance, installatie en een videowerk. Een exclusieve work-in-progress preview; dit driedelige werk is te zien op Oerol 2023!  In de performance wordt gedurende een dag een grote zwarte doos in het landschap begraven. In de installatie kan een bezoeker afdalen tot 2,5 m diepte om daar onder de grond, in het duister, haar plaats in de wereld te overpeinzen. Het videowerk is de registratie van deze actie en creëert een nieuw perspectief via een inkijk in de innerlijke wereld van de zwarte doos.

ZOG - Karlijn Hamer
In een veld van tientallen speakers spelen Karlijn Hamer (zang) en Mathijs de Valk (elektronica) hun elektronisch klaagzang, op zoek naar hoop ten tijden van onrust.

Shaping senses - Rachel Schuit
Alles is er al, het is een kwestie van anders zien. Deze individuele ervaring nodigt je uit om blind te vertrouwen op de nabijheid van je gids, lopend richting een onbekende oriëntatie. Hoe ruikt de blauwe lucht?  Spiegelt buiten wat binnen is? In dit work-in-progress daagt Rachel Schuit je uit om je omgeving opnieuw te zien, en daarmee je relatie ermee opnieuw vorm te geven.

Softly open our mouths in the cold - Rachel Schuit
Een kort video werk, als een bewegend poetisch schilderij.

bones - Goda ┼Żukauskait─Ś
Doorlopende performance, een samenwerking tussen Huid, Botten en Bodem. Een landschap van verschillende belichaamde herinneringen. Een reis, nergens naartoe, terwijl ze ergens is. 

 

Platform Nexus is een kunst platform, een nieuwe makersplaats op het Domijn in Weesp, waar een groep jonge podiumkunstenaars ruimte met elkaar delen en maken. Voor dit zomerse weekend verhuizen ze naar Het Huis Utrecht! ‘Nexus’ betekent in het Latijn de verbinding tussen verschillende punten, de ruimte tussen verschillende spelers in.

"Wij geloven in de artistieke kwaliteit van de tussenruimte. Met Nexus omarmen we de zoektocht, het experiment, tussenstadia en kwetsbare deelmomenten. Tijdens Kikker x Het Huis - NEXUS TURNING THE HOUSE trekken wij die filosofie door met publiek. Daarom nodigen we jullie graag uit om de tussenruimte met ons te ervaren; door je tussen verschillende werken (sommige af, sommige in-progress) te bewegen, verwachten wij artistieke kruisbestuiving, toevallige inspiraties en verfrissende associaties."- Platform Nexus