Festival Tweetakt
© Niels Knelis

Festival Tweetakt

De mensheid valt in een zwart gat dat ‘de toekomst’ heet. Hoe bereiden we ons voor op het onbekende? De Dansers en Club Gewalt doen samen een voorstel: laten we ons afzetten tegen het neoliberale perspectief dat afhankelijkheid een zwakte is, maar dit juist stevig omarmen.

We weten niet waar de toekomst ons brengt, maar één ding is zeker: als we in het diepe moeten springen, doen we dat samen. Club Gewalt en De Dansers vinden elkaar in een opzwepende en stuwende mars naar de toekomst, die moét doorklinken en doorbewegen. Geïnspireerd door de aanhoudende onvermijdelijkheid van The Planets: Mars (Holst) en de Bolero (Ravel), versmelten de lichamen en de klanken van tien performers tot een muzikale en dansante estafette. Met de zacht overdonderende dans van De Dansers, de anarchistische zangstemmen van Club Gewalt en een gedeeld geloof in muziek, verdwijnt het onderscheid tussen de individuen. Het individu is immers failliet: leve het collectief.

Meer informatie over de makers:

CLUB GEWALT
Een muziek & performance collectief uit Rotterdam. Ze maken, componeren, produceren en performen hun eigen werk waarin muziek altijd centraal staat.

Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial creëren ze universums waar verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: musicals over het einde van de wereld, meditatieve opera’s, eco-feministische punkbands, onnavolgbare radiokunst en monumenten voor een verdrinkende stad. Ze zijn verslaafd aan hun publiek en zingen, aan de vooravond van de apocalyps, de longen uit hun lijf in een poging een alternatieve timeline te unlocken.

DE DANSERS
Een bewegelijke band van dansers en muzikanten vanuit Utrecht, onder leiding van choreograaf/danser Josephine van Rheenen en componist/muzikant Guy Corneille. Ze staan bekend om hun ‘dansconcerten’: organische samenkomsten van moderne dans en livemuziek. Voorstellingen van De Dansers vertellen toegankelijke, intuïtief meeslepende verhalen over bevrijding en overgave, waarin speels anarchisme nooit ver te zoeken is. Ze schudden los wat vast zit of verstillen daar waar aandacht nodig is.

De Dansers wil inspireren tot lijfelijkheid en persoonlijke verbinding, juist in een samenleving waarin we steeds meer op schermpjes leven. Dat doen ze door simpelweg contact te maken en energie te geven, in alles wat we doen. De Dansers gelooft in het bijzonder in de waarde van dans op jonge leeftijd. Dan zit je lichaam vol beweging, vráágt om rennen, springen, aanraken. Dan moet in je brein de fantasie op hol kunnen slaan. Wat je als kind misloopt, haal je later niet meer in. Ze maken werk dat de levensdrift van kinderen aanspreekt en bij volwassenen vergeten verlangens naar overgave en lijfelijkheid opnieuw aanboort.

Concept:
Club Gewalt, De Dansers
Performance:
Amir Vahidi, Blazej Jasinski, Josephine van Rheenen, Gerty Van de Perre, Guy Corneille, Liam McCall, Loulou Hameleers, Robbert Klein, Ruben van Asselt, Sanna Elon Vrij, Suzanne Kipping
Eindregie:
Khadija El Kharraz Alami
Dramaturgie:
Anne van de Wetering
Lichtontwerp:
Loes Schakenbos
Techniek en licht:
Noor Thijssen
Geluidstechniek:
Sam Jones
Productie:
Andrea van Bussel, Danae Bos
Zakelijke Leiding:
Miriam Gilissen, Rick Mouwen
Marketing en publiciteit:
Lizzy Schreijer, Merel Wildschut