PECHAKUCHA ❤ FILM

PECHAKUCHA ❤ FILM

Geef op donderdag 28 september je ogen de kost in Het Huis Utrecht, tijdens een unieke PechaKucha Night, onderdeel van de NFFx030 programmering van het Nederlands Film Festival. Deze PechaKucha avond staat in het teken van geëngageerde filmmakers, pas afgestudeerde filmstudenten en interdisciplinaire kunstenaars die op vernieuwende manieren werken met video en film. Maar óók in het het teken van gepassioneerde filmliefhebbers en ultra-trouwe fans van specifieke genres, titels en acteurs.

Laat je verrassen door een reeks korte, krachtige presentaties waarin hun beelden en ideeën samenkomen.  
Tijdens een PechaKucha Night worden de sprekers uitgedaagd om hun verhaal te doen binnen het van oorsprong Japanse 'PechaKucha'- presentatieformat. Elke presentator toont 20 afbeeldingen, die elk precies 20 seconden worden getoond. Dit dwingt hen om hun verhaal op een inventieve en bondige wijze te vertellen. In slechts 6 minuten en 40 seconden nemen ze je mee in hun creatieve universum.

UTRECHTS TALENT
Deze avond is bedoeld voor iedereen met een liefde voor film- en beeldcultuur, die op zoek is naar frisse perspectieven en nieuwe talenten. Kom en ervaar de kracht van visuele verhalen, gepresenteerd door leuke en inspirerende stadsgenoten. Deze avond biedt je een verassende mix van Utrechts talent, creativiteit en beelden die je nooit eerder zag!

SPREKERS
Wieke Kapteijns
maakte een intieme visuele zoektocht naar zijn moeder, die hij op zes jarige leeftijd verloor. Zijn docu is te zien op het NFF.

Margriet Procee werkt al meer dan 30 jaar als kostuumontwerpster voor film & tv en heeft, meegewerkt aan zeer uiteenlopende producties, van een kinderserie zoals ‘de Daltons’ of Knofje tot aan een periode kostuumdrama ‘Michiel de Ruyter’ & de serie ‘De stamhouder'. Aan de hand van 1 productie (‘De slag om de Schelde', ook te zien op Netflix) legt uit wat bij zo'n proces komt kijken.

Cinzia Nistico werkte als resident in Het Huis en deed hier onderzoek naar 16MM film. Kan een filmprojectie voelen als een levend wezen?

Lloyd Davies van het Utrechts Archief toont unieke archiefbeelden van filmstad Utrecht in vroeger tijden. Van oude bioscopen bioscopen bijvoorbeeld, zoals de Spoorbios op Utrecht centraal en seksbioscoop Paradise op het Vredenburg, En beelden van bijzondere filmopnames, op bijzondere locaties in de stad.

Jefta Varwijk stond eerder op het PechaKucha podium om te vertellen over zijn documentaire over het oude Tivoli aan de Oude Gracht. Ditmaal komt hij vertellen over zijn 16mm film installatie 'Mechanics of Tranqulity', die tijdens het NFF in BASIS te zien is.

Bhakti Lama Bienemann maakte “S A N S K A A R”. Bhakti werd geadopteerd en verloor op zeer jong leeftijd haar biologische ouders. Dit filmproject gaat over haar niet niet erkende gevoel van rouw. 

Bastiaan Beijderwellen brengt sinds 2019 als één van de initiators van Filmclub Utrecht filmliefhebbers uit de Domstad bij elkaar en komt hierover vertellen. 

Olivia Mos en Meike Schaapveld onderzochten in een vrouwelijk studentenhuis het fenomeen preutsheid. Dit resulteerde in de korte documentaire 'Leek Boot, Geeft Bloot'.

Veerle den Boer is organisator van de 10 Minute Challenge bij het Queer Filmfestival Utrecht; een korte filmwedstrijd voor én door beginnend queer filmtalent. Zij komt mooie voorbeelden laten zien van gemaakte films en legt uit hoe deze competitie werkt.

Steph Koning is gepassioneerde filmliefhebber en initiatiefnemer van Kult Kino, waar filmfanaten samenkomen om unieke en vaak onconventionele korte en lange films te ontdekken.

De Colombiaanse fotografe Gwen Sierra deed onderzoek naar 'geestverruimende films'.

En volgens Benjamin van der Dool is horror het meest veelzijdige en betoverende genre in de filmwereld. Hij komt laten zien waarom.