David Fikkert & Vita Coenen © Laura Cnossen
Stilleven - David Fikkert en Vita Coenen David Fikkert Vita Coenen de Utrechtse Lichting

“De kracht van scenografie is vertellen met beeld wat een acteur, tekst of muziekstuk niet vertelt. Het biedt handvaten om je fantasie te prikkelen.”

Kan scenografie de hoofdrol spelen in een voorstelling? David Fikkert en Vita Coenen pitchen hun onderzoek naar het vertellen van een verhaal door middel van ruimte. Een stuk zonder gesproken tekst en personages, maar op basis van licht- en decorchangement.

Met behulp van een fotografisch beeld en theatrale effecten willen David en Vita de suggestie wekken dat er geleefd wordt in het decor, zonder dat daar daadwerkelijk mensen voor nodig zijn. Zo wordt het brein van de toeschouwer ingezet als tool voor het creëren van een verhaal.

over de makers

David Fikkert en Vita Coenen studeerden allebei in 2019 af aan de opleiding Theatre Design van de HKU. De afgelopen zeven jaar – gedurende en na hun opleiding – werkten ze meerdere keren als scenografen samen aan verschillende projecten, variërend van theatervoorstellingen en het ontwerpen van filmsets tot het geven van scenografieles aan middelbare scholieren.

In 2016 vonden de twee elkaar bij een project in Norg, tijdens de Worteldagen. Beiden werkten aan een voorstelling gerelateerd aan de openbare ruimte, en uit hun gedeelde fascinatie hiervoor ontstond een samenwerking. Het idee om scenografie als hoofdpersonage te laten dienen in een voorstelling heeft hen sindsdien niet meer losgelaten, en samen werken ze daarom aan beeldende projecten waarin performers onderdanig zijn aan vormgeving.

Meer David en Vita

Website: davidfikkert.com & vitacoenen.nl
Instagram: @davidfikkert & @vitacoenen