The Glory Machine - Billy Mullaney
© Thomas Lenden

The Glory Machine - Billy Mullaney

The Glory Machine is een theatervoorstelling die volledig en uitsluitend bestaat uit het filmen en monteren van een promotietrailer voor de voorstelling zelf. Je ziet de razendsnelle opbouw en opname van tachtig micro scènes, die gelijktijdig worden gerangschikt en gemonteerd tot een korte voorstellingstrailer. Als een soort virus volgt The Glory Machine de logica van sociale media door zijn eigen promotiemateriaal te produceren en zichzelf voor onbepaalde tijd te reproduceren.

De voorstelling is geïnspireerd op de vele manieren waarop we online geïdealiseerde versies van onszelf laten zien. Het is een speelvolle reactie op het intensieve werk waartoe een kunstenaar gedwongen wordt om de eigen online zichtbaarheid te vergroten. Billy Mullaney stelt ditmaal de online aanwezigheid boven de voorstelling zelf en gaat met The Glory Machine all in voor het “culturele kapitaal”.

Een 3 minuten video-interview met Billy Mullaney over deze voorstelling, bekijk je hier.
Bekijk hier de trailer.

Praktische info:
Taal: Engels
Duur: 120 minuten
Ga na de voorstelling in gesprek met maker Billy Mullaney, over het medium dat hij in deze performance gebruikt en hoe dat onze aandacht trekt. 

De gezamenlijke serie 'Kikker x Het Huis Utrecht'. Een podium voor performatieve installaties; cross-over werk op het snijvlak van beeldende kunst, technologie en theater. Programma dat eerder geen podium vond in onze stad. 

Over de maker
Billy Mullaney werkt met theater, choreografie en performance art. Zijn onderzoek richt zich op de conventies van de toeschouwer binnen de podiumkunsten en hoe interventies deze kunnen beïnvloeden. Door zijn interventies rigoureus te belichamen zet Billy’s werk de fysiologische impact van beweging en denken op het lichaam op de voorgrond. Hij maakt zichtbaar wat er op het spel staat wanneer we de logica van bijvoorbeeld de aandachtseconomie en het postfordisme te nauwgezet volgen. Zijn onderzoek uit zich in verschillende vormen: van een lezing over kwantumfysica tot kindertelevisieprogramma’s en van promotietrailers tot tarotkaartlezingen.

http://www.billymullaney.com/
http://www.tilt.zone/

Gemaakt door
Billy Mullaney
Performers
Esmée Begemann, Elliot Dehaspe, Jimmy Grima, Maja Grzeczka, Billy Mullaney, Ylva Rietman, and Tom de Ronde
Licht en techniek
Mathisse Coornaert
Artistiek advies
Andrea Božić and Konstantina Georgelou
Productie
Marco Heijne
Management TILT
Marieke van Bueren
Geproduceerd door
TILT & Veem House for Performance
Gecoproduceerd door
Productiehuis Theater Rotterdam
Speciale dank aan
Ruth Borg & Laura Boser
Mogelijk gemaakt door
de financiële bijdrage van NORMA fonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Janivo Stichting
Onderzoek mogelijk gemaakt door
DAS Theatre & Prins Bernhard Cultuurfonds/Horizon Foto: Thomas Lenden