Portret van de Straatweg | Pleun Verhees en Sjaan Hofstede
Te zien op
Stadsschouwburg Utrecht

Portret van de Straatweg | Pleun Verhees en Sjaan Hofstede

Op het jaarlijkse Utrecht Uitfeest wordt de start van het culturele seizoen in Utrecht gevierd met een uitgebreid programma van previews en kijkjes in de keuken. Het vindt dit jaar plaats op zondag 11 september, Het Huis Utrecht presenteert in de Stadsschouwburg jonge makers Sjaan&Pleun met Portret van de Straatweg uit het traject De Utrechtse Lichting. Entree is gratis, wees welkom!

Portret van de Straatweg
De Amsterdamsestraatweg is een onderweg-weg, maar kent tegelijkertijd bijna 1000 huisnummers. Huizen of gebouwen waar iedere dag mensen zijn, wonen of werken. Deze mensen willen Sjaan&Pleun zien en bij elkaar brengen. Niet altijd gehaast langsfietsen, maar de tijd nemen om een beeld te vormen van de mensen die om ons heen wonen.

“MET DIT PORTRET WILLEN WE EEN DIVERS BEELD VAN DE STRAAT, EN ZO VAN UTRECHT LATEN ZIEN.” - Sjaan en Pleun

In de immersieve installatie doet het duo een poging de bijzondere verhalen van de Straatweg te verzamelen en dit Utrechtse fenomeen te verpersoonlijken. Ze hopen hiermee meer saamhorigheid te brengen in de straat, en dat mensen stil gaan staan bij hun omgeving en de mensen die die omgeving vullen.

Via een verzameling van interviews, foto’s, video’s, spraakmemo’s en voorwerpen, werken Sjaan&Pleun toe naar een verbeelding van verhalen. 

De Utrechtse Lichting
De Utrechtse Lichting is een initiatief van Het Huis Utrecht, HKU Theater en Theater Kikker. Een groep jonge theatertalenten, afgestudeerd in Corona-tijd, krijgt met dit traject de kans om zich te presenteren aan publiek en professionals in het werkveld.

 

 

Concept en uitvoering
Sjaan Hofstede en Pleun Verhees (HKU, Theatre Design 2021)
Met dank aan
Gilles van Wees (Muzikant), Lena Plantinga (Schrijver), Mila Haak (schrijver), Toby Immerzeel (promotiebeeld), Alle ASW-ers, Het Huis Utrecht, Theater Kikker, HKU Theater