Het waarom beantwoord
© Bart Gietens

Het waarom beantwoord

Helaas is deze voorstelling afgelast i.v.m. de actuele coronamaatregelen. Heb je tickets, dan ontvang je hierover bericht per e-mail van Theater Kikker.

Wanneer zijn moeder een gedicht van haar overgrootvader citeert, beslist Mathieu Wijdeven uit te spitten wat hij over deze voorvader te weten kan komen. Terwijl hij doorverwezen wordt van het ene nooit eerder ontmoette familielid naar het andere, stapelen de vragen zich op. G.G.T. (George Gerardus Theodorus) lijkt in steeds diepere mysteriën gehuld. 

Maar dan krijgt hij van een oudtante Het waarom beantwoord in handen. Een door G.G.T. Rustwijk geschreven theatertekst die hij op 19 juni 1911 voordroeg als onemanshow in het Thalia Theater te Paramaribo. Beoogd publiek was een Welvaartscommissie uit Nederland waarvoor hij in vragen en verzen de onmenselijke wantoestanden, waarin het gros van de Surinamers verkeerden, zou aanklagen. Wanneer Mathieu het begin van het stuk leest, beseft hij meteen dat hij Rustwijk moet eren met een eigen onemanshow.

't goede gedaan waar uw hart het gebied;
‘t schoone vertolkt, waar uw geestdrift het ziet
en nooit gevraagd, in geen enkel geval,
wat er de wereld van oordelen zal.

In Het waarom beantwoord doet Mathieu verwoede pogingen G.G.T. Rustwijk en zijn onemanshow opnieuw tot leven te wekken. Via het verhaal over zijn zoektocht, doorspekt met verzamelde krantenartikelen, foto’s, schilderijen én audiofragmenten waarin zijn familieleden een stem krijgen, roept hij het verleden op. Dit leidt tegelijkertijd tot vragen over zijn identiteit in het Nederland van nu, waarin hij de éne keer als ‘Surinamer’ bestempeld wordt en de andere keer voor ‘Brabantse jongen’ moet doorgaan.

Over Matthieu Wijdeven
Mathieu Wijdeven (Tilburg, 1991) studeerde in 2014 af aan de Toneelacademie Maastricht als theatraal performer. Zijn werk begint vanuit een fascinatie voor de symbiotische relatie die mensen aangaan met objecten. Via abstracte sculpturen nodigt hij het publiek uit om over persoonlijke en existentiële thema’s na te denken. Hij vormt hij samen met Nick Bos het collectief Firma Draak die al regelmatig in Theater Kikker te zien is geweest met o.a. RO-BOT, Cube to, Ultimate Cube en Japanse Meisjes. Ook speelde hij o.a. bij performance collectief URLAND, regisseur Davy Pieters en Tryater.

Het waarom beantwoord is de eerste productie die Mathieu maakt onder de vleugels van Productiehuis Theater Rotterdam. Ook bij deze voorstelling begon Mathieu het proces van zijn voorstelling met een installatie. Deze keer vormde het portret van zijn betovergrootvader G.G.T. Rustwijk het uitgangspunt. Mathieu werkt in deze productie voor het eerst samen met zijn nicht en theatermaker Nina de la Parra. Zijn buurman en schrijver Raoul de Jong, die zich voor zijn eigen voorstelling en volgende boek verdiepte in Surinaamse helden, begeleid hen als dramaturg.

Het Huis Utrecht x Theater Kikker
In tijden van afstand verbinden Het Huis Utrecht en Theater Kikker zich. Het Huis Utrecht als werkplaats voor podiumkunsten en Theater Kikker als podium maken samen ruimte voor werk van jonge makers. Juist in tijden waarin het voor hen steeds moeilijker wordt om speelplekken te vinden.

Concept, tekst en spel
Mathieu Wijdeven
Regiecoach
Nina de la Parra
Artistiek advies en tekst
Raoul de Jong
Lichtontwerp
Scott Robin Jun
Kostuum
Hanne Pierrot