Meis & Jasmin - SERIÓÓS

Steun voor jonge makers in de culturele sector

Talentvolle (jonge) makers in de culturele sector hebben vanwege de Coronacrisis lange tijd niet of nauwelijks hun werk kunnen produceren en presenteren. De provincie Utrecht heeft daarom budget beschikbaar gesteld om talentvolle makers in de culturele sector te stimuleren nieuw aanbod te ontwikkelen. Het Huis Utrecht geeft uitvoering aan het steunpakket en onderteund makers in artistiek onderzoek, producte en organisatie. 

 

"HIERMEE KRIJGEN JONGE MAKERS DE KANS OM NA CORONA VERDER TE WERKEN AAN HUN ARTISTIEKE EN PROFESSIONELE ONTWIKKELING. "

-Cobie de Vos, directeur-bestuurder Het Huis Utrecht

Samen met twee regionale productiehuizen voor talentontwikkeling selecteren en begeleiden wij makers: de Machinerie op het gebied van beeldcultuur en De Coöperatie op het gebied van (pop)muziek en Het Huis op het gebied van theater en dans. Bij elkaar worden ongeveer 75 (collectieven van) makers ondersteund waarvoor in totaal 550.000 euro beschikbaar is gesteld. 

We zijn trots dat Het Huis uitvoering mag geven aan het steunpakket van de provincie Utrecht. Het Huis ontvangt voor deze regeling 175.000 euro waarmee we makers ondersteunen in artistiek onderzoek, productie en organisatie. Binnen dit steunpakket richten we ons op jonge mid-career makers in de regio, op autodidacten en makers met een opleiding - dit sluit nauw aan bij onze inclusieve en genre-overstijgende werking. 

De ontvanger van de steunregeling is het Makersfonds. Het Huis Utrecht voert de regeling in opdracht van het fonds uit.

 

HET SELECTIE PROCES

Om overvraging te voorkomen is voor de uitwerking van de regeling niet voor een open call gekozen, maar is het brede veld van theater en dans gevraagd om makers voor te stellen. Zo is een longlist van talentvolle makers ontstaan, die uitgenodigd zijn om een beknopt plan met de selectiecommissie te delen. Een plan waarin zij zichzelf, de productie die zij willen realiseren en een ontwikkelvraag beschreven, in woord, beeld of beide.

In totaal hebben 32 makers een plan ingediend. Hieruit zijn 18 plannen geselecteerd die gepitcht zijn voor de commissie, bestaande uit programmeurs en mede-makers uit het veld: Giovani Vreede (oprichter The Kulture of Hype&Hope en Hype&Hope Dojo, artiest, danser, docent), Jasper van Luijk (artistiek leider en choreograaf SHIFFT), Raymond den Uijl (mede-oprichter Illusionary Rockaz Company en Freedom City), Ingrid Melman (theaterprogrammeur De Lieve Vrouwe, Amersfoort), en Mascha Ihwe (programma maker a.i. Het Huis Utrecht). 

De pitches vonden op 17 en 24 januari 2022 plaats. Eind januari maakt de commissie bekend welke makers de regeling ontvangen.

Dit zijn de 13 makers die een bijdrage ontvangen

coupdeboule | Eileen Graham en Katelijne Beukema, SERIÓÓS | Meis Köster en Jasmin Deekman, Julia van der VlugtSenna AmarnisAfra ErnstAsa HortvitzStef VeldhuisMarie Khatib Shahidi & Youri PetersRhian MorrisKarel Casier & Dieske KrijndersClub Lam | Marloes Ijpelaar, Ella Kamerbeek , Ayla Çekin Satijn, Studio Figur en Compagnie Red Yellow & Blue.

De toekenningen variëren tussen de €10.000 en €20.000. Hiermee krijgen de makers de kans om hun voorstelling te maken en worden zij door ons begeleid in hun artistieke- en organisatorische ontwikkeling en het vinden van presentatieplekken voor hun werk.