Foto: Polina Nazarova

Dries Verhoeven (1976 Oosterhout, Nederland) is theatermaker en beeldend kunstenaar. 

Hij maakt installaties, performances en happenings in musea, op locatie en in de openbare ruimte van een stad. Op de grens tussen performance- en installatiekunst zet hij de verhoudingen tussen toeschouwers, performers, alledaagse werkelijkheid en kunst op scherp. De toeschouwer wordt direct betrokken bij het werk of krijgt de mogelijkheid om zijn eigen ervaring te sturen.

De laatste jaren is het werk van Dries Verhoeven meer richting de beeldende kunst verschoven. Waar de theaterconventie uitgaat van de passieve bezoeker (de bezoeker blijft zitten op zijn stoel, tenzij hij zijn interesse verliest en wegloopt), gaat de museumconventie uit van de bewegende bezoeker (de bezoeker loopt verder naar de volgende zaal, tenzij hij geïnteresseerd raakt in een werk). Het levert volgens Verhoeven een actief denkende kijker op. Dit geldt in nog sterkere mate voor de voorbijganger op straat, in principe loopt hij door, tenzij een artistiek gebaar hem dusdanig interesseert of verwart dat hij vertraagt of zijn wandeling stilvalt.

Verhoeven geeft de ontwikkeling van scenografie als autonome betekenisdrager geregeld een impuls. De ontworpen ruimte ligt niet zozeer in het verlengde van een performatieve handeling, maar heeft een autonome radicale zeggingskracht. De afgelopen jaren ontwikkelde hij vaker ontwerpen die door hun plaatsing in het publieke domein een politieke betekenis hadden. 

Het werk van Studio Dries Verhoeven is te zien in binnen- en buitenland, onder andere op festivals als Wiener Festwochen, LIFT (Londen), Festival Transamérique (Montreal) en Holland Festival. Zijn werk is onderscheiden met diverse prijzen waaronder de Mont Blanc Young Directors Award op de Salzburger Festspiele (voor U bevindt zich hier) en als ‘Best International Performance’ op het Fadjr International Theater Festival in Teheran (voor Guilty Landscapes). 

Studio Dries Verhoeven werkt graag in Het Huis Utrecht. Door collega-gezelschap Schweigman& en veel jonge makers is het een inspirerende werkomgeving. Op een natuurlijke manier wordt netwerk, infrastructuur en kennis met elkaar gedeeld. Het versterkt de organisaties.

Studio Dries Verhoeven wordt structureel ondersteund door de Gemeente Utrecht en het Fonds Podiumkunsten en is met zijn kantoor gevestigd in Het Huis Utrecht. 

Speel video