Wiek 2019, foto: Sigrid Spinnox

Schweigman& is een Utrechts theatergezelschap onder artistieke leiding van Boukje Schweigman. Het gezelschap is sinds de start van Het Huis Utrecht in 2013 vaste bewoner en partner van Het Huis. Met de organisatie van Het Huis en verwante collega’s als Studio Dries Verhoeven delen zij kennis, back-officediensten, netwerk en soms personeel. Ook bouwen zij, samen met Het Huis, verder aan het Utrechts makersklimaat via de talentontwikkelingstrajecten en residenties van beide organisaties. 

Over Schweigman&

Schweigman& staat bekend om haar gave het publiek mee te nemen naar een poëtisch schemergebied, naar wonderlijke werelden zonder taal, waar de verbeelding vrij spel krijgt. Elke voorstelling is een belevenis voor het lichaam en de zintuigen. Wat gebeurt er als we voor even stoppen met benoemen en beredeneren, alles waar ons hoofd zo goed in is? Als we ruimte maken om simpelweg te kijken, te luisteren en te voelen?

Het resultaat is steevast een gezamenlijk én persoonlijk avontuur. Of er nu op locatie gespeeld wordt – op het water, tussen de windmolens, in het bos – of in de zaal, keer op keer weten de makers een universele, menselijke snaar te raken. Ontregeling maakt plaats voor troost, confrontatie, een moment van verbinding en herkenning of sprankelende levenslust. De ervaring is voor iedereen anders, maar zoals een journalist ooit schreef: “zelfs de stugste toeschouwer wordt geraakt." 

Schweigman& is al meerdere keren onderscheiden met prijzen en speelt in Nederland en internationaal in: Australië, België, Bolivia, China, Denemarken, Duitsland, Engeland, Iran, Jordanië, Libanon en Zwitserland. Het gezelschap maakt jaarlijks één nieuwe productie, voor de theaterzaal of op locatie, en houdt de meeste voorstellingen nog een aantal jaar op het repertoire. 

Schweigman& wordt structureel gefinancierd door Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Utrecht.